mondkapjes

Chirurgische mondkapjes; hoe werken ze tegen de verspreiding van een virus?

Chirurgische mondkapjes zijn een van de meest onderschatte hulpmiddelen in de strijd tegen virussen. Hoewel ze misschien op een simpel stukje stof lijken, kunnen chirurgische mondkapjes wonderen doen als het gaat om het voorkomen van de verspreiding van een virus. In dit artikel leggen we uit hoe chirurgische mondkapjes werken en waarom ze zo belangrijk zijn in tijden van een virus.

Waarom chirurgische mondkapjes belangrijk zijn bij de bescherming tegen virussen

Chirurgische mondkapjes zijn belangrijk voor de bescherming tegen virussen omdat ze als een fysieke barrière fungeren tussen je mond en neus en de buitenwereld. Op die manier voorkomen chirurgische mondkapjes dat je in contact komt met ademhalings druppeltjes die het virus kunnen bevatten. Bovendien beschermen chirurgische mondkapjes ook andere mensen tegen contact met jouw ademhaling druppeltjes, waardoor de verspreiding van het virus wordt voorkomen. Dit is een van de redenen waarom chirurgische mondkapjes belangrijk zijn bij de bescherming tegen virussen.

Hoe beschermen chirurgische mondkapjes?

Chirurgische mondkapjes dekken de mond en neus af en beperken de besmettelijkheid van een patiënt met het betreffende virus. Door de chirurgische mondkapjes komen infectieuze druppeltjes van je neus en mondslijmvliezen minder makkelijk in de omgeving terecht. Ze blijven grotendeels hangen in de stof van het masker. Hierdoor komen er ook minder druppeltjes op oppervlakken en handen terecht wat ook weer zorgt voor een verkleining van de kans op besmetting. Daarnaast vermindert een chirurgisch mondkapje de neiging en mogelijkheid om mond en neus aan te raken, waardoor het aantal infectieuze deeltjes op de handen afneemt!

Hoe lang beschermen chirurgische mondkapjes?

Zodra je chirurgische mondkapjes vochtig worden door je uitgeademde lucht neemt de effectiviteit sterk af. Wanneer een besmet persoon het mondkapje te lang draagt kan het masker zelfs een reservoir worden van het virus. Wanneer dit het geval is kunnen besmettingen plaatsvinden via aanraking van het masker. Het wordt aangeraden om chirurgische mondkapjes niet langer te dragen dan 8 uur. Na acht uren is het noodzakelijk om een nieuw chirurgisch mondkapje om te doen.

Kortom; wanneer je wilt zorgen dat je niet besmet wordt met een virus kan je er voor kiezen om chirurgische mondkapjes te dragen. Zorg er voor dat je de juiste mondkapjes aanschaft en je ze op de juiste manier draagt. Verder moet je niet te lang hetzelfde mondmasker dragen, dit kan averechts werken. Het wordt aangeraden om chirurgische mondkapjes niet langer te dragen dan acht uur.

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *