Wil jij je familie eens op een goede manier vastleggen? Ga dan een stamboomboek maken! Een stamboomboek is niet alleen een leuke manier om je eigen familiegeschiedenis een keer onder de loep te nemen, maar ook om alles een keer duidelijk vast te leggen. Zo leer je ontzettend veel over je eigen familie en je eigen achtergrond. Wat voor werk deed jouw overgrootopa? Zijn er familieleden naar het buitenland verhuisd? En hoe zit jouw familie nou eigenlijk echt in elkaar? Haal herinneringen, verhalen en belangrijke momenten van je familie op en leg deze voor eens en voor altijd vast in een stamboomboek!
Zelf een stamboomboek maken? Zo doe je dat!
Begin met het verzamelen van wat basisinformatie
De eerste stap is het verzamelen van wat basisinformatie. Denk aan namen, geboortedata, overlijdensdata en huwelijksdata van je directe familieleden. Het is het makkelijkst om eerst bij je eigen gezin te beginnen en je dan een weg terug te werken naar je ouders, je grootouders, en je overgrootouders.
Vraag familieleden om informatie
De kans is groot dat je sommige informatie niet weet, of na een bepaalde generatie vastloopt als je een stamboomboek gaat maken. Praat in dat geval met oudere familieleden. Die weten mogelijk meer over eerdere generaties, en ze hebben soms ook nog handige documenten van hun ouders en grootouders die al die tijd bewaard zijn gebleven. Het kan ook helpen om verhalen die over je familie verteld worden te noteren. Vaak kan je daar meer mee dan je denkt!
Duik daarna de archieven in
Met de informatie die je hebt verzameld en de verhalen die je familie vertelt, kun je al heel wat. Maar je kunt ook officiële documenten als geboorteaktes, overlijdensberichten en huwelijksaktes raadplegen. Vooral voor oudere generaties is de kans groot dat deze aankondigingen ergens vermeld staan, bijvoorbeeld in een oude lokale krant. Het was destijds namelijk gebruikelijk om dit openbaar te verkondigen. Ook in gemeentearchieven en kerkarchieven kun je vaak interessante documenten vinden.
Door een stamboomboek te maken heb je volledige vrijheid
Weet je nou niet precies hoe een stamboomboek maken werkt, en hoe het eruit komt te zien? Weet dan dat als je een stamboomboek gaat maken, je zelf volledig de regie hebt! Je kan zelf bepalen hoe je stamboomboek eruit komt te zien. Voeg bijvoorbeeld foto’s en verhalen toe, licht bijzondere momenten uit of beschrijf de verschillende generaties. Zo krijgen ook latere generaties een idee van wat er vroeger in de familie speelde!
En wat betreft de opbouw van je stamboom zelf: het is het makkelijkst om bij jezelf te beginnen aan de onderkant van de stamboom, en je een weg omhoog te werken per generatie. Gebruik lijnen om de relaties tussen de familieleden aan te geven: horizontale lijnen worden gebruikt voor huwelijken, en verticale lijnen voor ouders en hun kinderen.
Tip: geef een stamboomboek cadeau!
Je kunt je stamboom natuurlijk digitaal delen, maar een fysiek exemplaar is natuurlijk veel leuker! Een stamboomboek maken kan in zowel kleine als grote aantallen. Ook al is jouw familie niet zo groot, het blijft leuk om iedereen een exemplaar cadeau te doen. Je hebt dan een uniek, persoonlijk cadeau, dat gegarandeerd door de hele familie gewaardeerd wordt.